"Швидка допомога"?

Сьогодні так сталося, що мені прийшлося викликати швидку для бабусі, оскільки вона дуже погано себе почувала. Набравши номер «103» почув голос диспетчера. Почав називати адресу і попросив машину. У відповідь мене запитали, яка хвороба. На мою відповідь «Сильне запаморочення» почув у слухавку «Конкретніше». Я спробував ще конкретизувати причину виклику, але від мене все той же диспетчер просив ще більшої конкретики.
Вибачте, але медичної освіти я не маю і не можу назвати конкретно всі симптоми і визначити хворобу.

З усього цього випливає, що я сам маю визначити діагноз… То може мені самому і виписати лікування?

П.С. «Домовлялися» ми з диспетчером хвилин 5. То скажіть мені, будь-ласка, яка ж це «швидка допомога»?

П.П.С. Наскільки мені відомо, в європейських країнах чи в США викликавши 911 достатньо лише назвати адресу та причину (але не настільки детальну)

4 коментарі

Валентин Комаровський
Привіт Олеже.
Надіюся, що бабусі надали допомогу, і її здоровю та життю нічого не загрожує. Сам неодноразово опинявся в такій ситуації, тому маю свою відповідь на твої запитання. В медицині існує такий вираз «Fest?na lente! – Поспішай повільно!», адже не лише швидкість відіграє роль і медичний працівник повинен мати ясний розум. Медики, а особливо швидка допомога, теж не зможуть по телефону точно визначити діагноз, але вони потребують симптомів, щоб знати з якими препаратами та обладнанням їхати надавати допомогу. Симптом може бути один, а хвороб, які так проявляють себе- десятки. Просте запаморочення може виникнути як в наслідок гіпертонії, так і гіпотонії, харчового отруєння, анемії, анафілактичного шоку,інсульту, шлункової кровотечі, впливу лікарських препаратів...і як розумієш лікується все це різними лікарськими засобами.
Можливо навіть не так погано, що диспетчер розпитувала тебе, гірше, якби бригада прибула вчасно, а з ліків мала тільки анальгін та нашатир.
Не настільки все безхмарно та досконало в Європейській медицині, та США. Адже там практикується страхова медицина, і не маючи страховки там навіть не візьмуться до серйозного лікування.
Влітку спілкувався з водієм швидкої допомоги, що живе неподалік. Працює вже з десяток років. З його розповіді- більшість лікарів, що працюють на швидкій не доживають до пенсії(помирають від інсультів, інфаркту міокарда, спиваються), а простому водію не вдавалося декілька років засинати після відпрацьованої зміни, адже все побачене та пережите не стерти з памяті кнопкою Delete. До того він розповів, що в паніці люди плутають номери будинків, назви вулиць… а ще вічні затори в час пік по головним вулицям міста, бетонні блоки в заїзди в спальних районах, відсутність номерації будинків, освітлення… та доріг.
Варто провести комплексне обстеження. По можливості раджу стежити за рівнем артеріального тиску у бабусі.
Бажаю бабусі найшвидшого одужання!
Олег Рой
Швидка приїхала вчасно, але диспетчер занадто довго розпитувала мене про все. Я вже і казав що тиск підвищений, запаморочення в голові… А вона ще детальніше хотіла. Я ще не вивчив латиною назви хвороб (хм, треба якось спробувати)), хоча і спілкуюся іноді з лікарями…
Валентин Комаровський
Я все зрозумів!!! Швидка була вже в дорозі!!! А от диспетчерку вже надто зацікавило спілкування з тобою)))
Ірина Тригуб
добре, що приїхала. пам'ятаю, як мені колись викликали.чекали близько години.хоча стан був в мене плачевний.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте